Carinas fotoblogg

Kika gärna in i min blogg! Jag blir glad om du lämnar ett avtryck genom en kommentar:) /Carina:)

Kvinnan på balkongen i Setenil

För en vecka sedan kom jag hem efter en fantastisk vecka i Spanien hos Bengt och Barbro Sändh.

Jag och Bengt åkte runt och fotograferade och det kommer fler bilder senare. En dag besökte vi staden Setenil, en mycket vacker stad insprängd i berget. Klart värt ett besök. 

Vi promenerade omkring och på långt håll upptäckte vi en dam som tog in tvätt från sin balkong. Gentlemannen Bengt strosade före mig och hälsade genom att lyfta på hatten...

Kvinnan log mot Bengt som med sitt kroppsspråk frågade om han fick ta en bild.

Och självklart fick han det...

Blev det någon bild? Javisst, jag har fått låna Bengts bild som han valt att göra i färg:)

Det var fantastiskt att åka bort en vecka utan att planera något alls i förväg. Hade jag fattat hur smala och slingriga vägarna skulle vara hade jag kanske tänkt efter en gång till innan jag åkte. Men Bengt saktade in varje gång jag bad honom, ungefär var 5:e minut eller något oftare:) Återkommer med fler bilder....

@Carina HedlundPostat 2017-11-27 21:05 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Mitt 2016 i bilder:)

Mitt 2016 i bilder - många bilder blev det. Året bjöd på både sorg, glädje och trevliga möten. Här har jag samlat lite bilder från året.

JANUARI 2016

I januari fick min mamma - "Stålmormor" vara ett fint troll. Ungefär här hade tanken på att jag ville göra en bok vuxit fram. Viljan fanns, men hur skulle jag göra? 

Jag var i Stockholm och filmade och fotograferade vännerna i Strindbergs. 

Vännen Anders fastnade också på bild. Detta blev senare sommarens pressbild:)

Januari var också månaden jag förlorade min pappa, vid 79 års ålder. Han dog ganska precis ett år efter att han fick sin demensdiagnos. Från oktober till januari bodde han på ett boende, vilket han inte var helt nöjd med. Redan första natten rymde lilla pappa tre gånger och tog sig utomhus. Att de inte märkte hans tredje rymning förrän han slog sönder ett fönster och ville in var väl mindre bra... 

FEBRUARI 2016

Att begrava någon är alltid tungt, men det är också ett fint avslut då man får prata minnen med släkt och vänner. Pappa hade ett långt och bra liv, även om vi hade velat behålla honom längre.

I Malmö tog jag denna bild på Per Granberg i Charta 77. Senare under året blev det omslagsbilden på hans bok. (Kolla länken)

http://www.indiestry.se/sv/bocker/421-trodde-jag-skulle-andra-varlden-forandrade-bara-mig-sjalv-bok-cd.html

I februari var jag på Norrlandsdagarna här i Skellefteå, vilket alltid är en av årets höjdpunkter, så även detta år. Trevliga människor, bra föreläsare och mycket inspiration. Jag fick bl a lyssna på en av mina favoritfotografer, Cato Lein. Under Norrlandsdagarna bestämde jag mig för att genomföra mitt bokprojekt. 

MARS 2016

I mars fick Stålmormor var en zoombie. "Vad är det?" sa mamma. När jag förklarade att hon skulle vara "levande död" hittade hon rätt pose:)

I mars åkte jag till Dublin ensam några dagar. Jag fotograferade, gick dit näsan pekade och pratade med alla, ja nästan i alla fall. En som jag lärde känna var hemlöse Paco. Mer om det finns här i min blogg:

http://www.carina66.fotosidan.se/blog/147031.htm

APRIL 2016

Bor man i Skellefteå måste man självklart också få spela hockey - Stålmormor funderade på att hjälpa Skellefteå AIK:) Se mer i min blogg: 

http://www.carina66.fotosidan.se/blog/147068.htm

Hon har faktiskt fått vara "sig själv" ibland:)

Men en liten superhjälte dök också upp:)

MAJ 2016

I maj fyllde vännen Anders F Rönnblom 70 år. Jag fick nöjet att vara med och dokumentera vid hans liveinspelning på Atlantis i Stockholm, vilket var hans födelsedagspresent från Gudrun, vänner och fans. Dessförinnan var jag med i Uppsala, där vi filmade en livekonsert med Anders. I maj lärde jag mig även mer om Indesign av min vän Dan och arbetade intensivt med min bok:) 

Anders och Gudrun <3

Jag var även på en trevlig fotoutflykt med Skellefteå fotoklubb till Svedjans Ost och fotograferade kossor:)

JUNI 2016

I juni var jag till Storforsen tillsammans med jobbet - vackert:)

Stålmormor fick vara clown...

mc-knutte... 

... och tennisspelare. Detta var det sista temat och sista juni var min bok färdig att skicka till tryckeriet. En spännande väntan började. Ja, jag vet att det gick fort. Jag arbetade intensivt och utifrån att boken till stor del enbart innehåller bilder så gick det att genomföra på ganska kort tid. Min nästa bok planerar jag ska innehålla mer text och kommer nog att ta mer tid. Men jag känner mig själv, det får inte gå för låååångsamt - då blir det tråkigt. 

JULI 2016

Juli började med Stadsfest och jag hade vännen Marianne från Norge på besök. Ni som känner henne vet att hon gillar Winnerbäck. Som tur var spelade han på Stadsfesten:)

Saxon spelade också. Här poserar sångaren och Marianne på efterfesten:)

I juli var jag till Dublin med döttrarna Ida och Malin. Här träffade vi min vän Paco, som jag lärde känna i mars. Vi köpte mat och satt ute vid Trinity College och pratade. 

Jag promenerade en hel del runt i Dublin med min kamera och stötte av en slump på Kevin. Här poserar han med en bild som jag tog 2013. På den bilden håller han i ett foto som jag tog på honom och en av hans vänner 2011. Fantastiskt kul att stöta på honom igen. Jag har alltid med mig bilder och ger till människor jag möter som jag har fotograferat tidigare. Det är dock bara Kevin som fått "posera" med äldre bilder:) Hoppas jag får träffa honom igen.... 

Väl hemma igen hann jag med Trästockfestivalen här i Skellefteå. Jag har massor med bilder, men har inte redigerat så många. Galningarna i Annorlunda Randoms vill man inte missa:)

Precis innan jag skulle åka till Säter i Dalarna och föreläsa vid deras fotofestival fick jag hem min bok. Gissa om det var spännande att öppna första kartongen - 400 böcker:) Det har varit fantastiskt kul att göra denna bok. Jag är både amatör och nybörjare, men har lärt mig otroligt mycket under processen och kommer absolut att göra fler böcker. Jag har en idé :) 

I Säter föreläste även John Arthur Ekebert, som har blivit en god vän. Jag hade läst om honom innan, att han levt som hemlös och att han gjort en bok. Jag är socionom och arbetar till vardags som socialsekreterare på socialkontoret i Skellefteå. Jag var lite orolig över att han skulle "döma" mig på förhand utifrån mitt yrke, då inte alla har en positiv bild av socialtjänsten. Så blev det inte alls, utan vi hade mycket att prata om.

Att föreläsa var fruktansvärt roligt och jag överlevde min "premiär". Jag fick blodad tand och har föreläst 2 ggr till under 2016. Min föreläsning kallade jag "Min fotografiska resa". Skulle gärna föreläsa fler gånger. Har en plan att kolla lite fotoklubbar bl a i Skåne vilka jag skulle kunna besöka i samband med att jag besöker min dotter Sanna:) Tar gärna emot tips... 

Efter att jag varit i Säter/Dalarna åkte jag och hälsade på hos min dotter Sanna i Landskrona, här med Hugo som jag fick träffa för första gången:)

AUGUSTI 2016

Vid besöket hos Sanna passade vi på att besöka Landskrona Visfestival:)

En ny bekantskap vid Landskrona Visfestival var Mats Westling, som jag passade på att porträttera:)

Vi deltog även vid Pride i Malmö:)

Jag och Sanna, foto: Leif Hedlund 

I augusti har i många år årets höjdpunkt Visfestivalen Kompledigt inträffat. Jag är så glad att "Gun och gänget" uppmärksammade dessa tre arrangörer vid festivalen. I skrivande stund vet jag att detta var den sista Kompledigtfestivalen. Jättetråkigt, vet inget annat sammanhang eller festival där jag haft så roligt och jag har lärt känna så otroligt många trevliga människor och fått vänner för livet. Ett stort tack till Per Granberg, Frans Haraldsen och Johan Johansson. Och MÅNGA fler, då denna festival görs av många och av alla som besökt den år efter år <3 <3 <3. 

Världens bästa Johan Johansson:)

Favoritmupparna Stefan Sundström och Johan Johansson. Fler foton på dem hittar du här: 

http://www.carina66.fotosidan.se/blog/152538.htm

Philip Fritz, en ny bekantskap vid Visfestivalen Kompledigt. Ser fram emot hans skiva som kommer under 2017, hoppas jag.... Fler bilder: 

http://www.carina66.fotosidan.se/blog/152931.htm

Per Granberg:)

Glömde en viktig händelse, som hände strax före kompledigt. Jag och Gun gick en fantastisk stadsvandring på Söder i regn tillsammans med John Arthur Ekebert. Den heter "I hemlöshetens spår". Mycket intressant och lärorikt. 

I augusti hann jag även åka till Uppsala för SM i Poetry Slam. Nej, jag tävlade inte men min dotter Sanna var med. Visade sig att hon blev Sveriges mest "medelmåttiga" poet - Hon hamnade precis i mitten av resultatlistan. Fast som mamma är jag partisk, jag tycker att hon var bäst:) Och Svenska mästare i Poetry Slam blev Norge... Har massor av foton från detta, men inte hunnit redigera. Dessa har jag gjort på mobilen, bra med wifi... 

Jag och Stålmormor utanför Akademibokhandeln i Skellefteå - Trevligt att få se sin bok i skyltfönstret:)

SEPTEMBER 2016

September, passar med någon färgbild i alla fall. Jag har som ni vet en väldig förkärlek till svartvitt, men det blir färgbilder ibland också:) Här var jag och mamma och gjorde fint på pappas grav. 

I september var jag till Irland för 3:e gången under 2016. Det var min nionde gång sammanlagt, men brukar vanligtvis inte bli flera gånger per år. Här firade jag min stundande 50-årsdag två månader för tidigt. Jag och Leif besökte Galway och gjorde lite trevliga utflykter. Här var vi på Aran Islands, jättehäftigt och vackert. Jag bröt fotleden för 2 år sedan och den är inte helt bra. Gick bra att gå uppåt i den ojämna terrängen, men ner var svårare. Då kunde man nog hellre tro att jag skulle fylla 100 år...

Det blev ett par dagar i Dublin också och då besökte vi vännerna på favoritpuben:) Leif undrade hur ofta jag varit där då Andrei (till höger) kom och bjöd på "bubbel"... 

Paco

Ännu ett trevligt återseende. Har träffat Daniel för ett par år sedan, då min dotter Malin matade duvor med honom i parken S:t Stephens Green. Då trodde jag att han var hemlös, men nu när jag tog mig tid att prata fick jag veta att det inte alls var så. Daniel är från Berlin, har arbetat med radio där i hela sitt liv. 

http://www.carina66.fotosidan.se/blog/123613.htm

OKTOBER 2016

Den 2 oktober skulle min pappa ha fyllt 80 år. När mamma fyllde 80 år åkte jag och min tvillingbror Peter och våra respektive till Rom med henne. Pappas dröm var att vi skulle åka till den engelska landsbygden med honom. Det hann vi aldrig göra. Jag tror dock att han skulle ha gillat att hänga med mig på mina turer på den irländska landsbygden <3. 

Jag och tvillingbror Peter firade vår stundande 50årsdag tillsammans i Köpenhamn i oktober. 

Vid DIFO (Distriktsfototräffen) föreläste jag och passade på att vinna en del tävlingar. Här vann jag den svartvita kollektionsklassen med mina bilder på Paco. Jag blev även Årets fotograf i Norra Norrlandsdistriktet:) Det blev en inspirerande dag i Umeå med trevliga fotografer. 

NOVEMBER 2016

I november var det äntligen dags att fylla 50 år. Jag var i början av året helt säker på att jag inte skulle ha någon fest, men fest blev det. Jag hade bett mina vänner Elona Planman och Ola Aurell att komma och spela. Det blev en fantastiskt trevlig fest och det var helt klart värt att fylla 50 år:)

Passade på att ta roliga snöbilder med Elona och Ola:

http://www.carina66.fotosidan.se/blog/157019.htm

Anders skickade sin skiva och jag är väldigt glad och stolt över den. Han har gjort ett fantastiskt arbete med mina foton. Sällan man ser en vinylskiva med så många bilder, den blev fantastiskt fin! Och den låter fantastiskt bra också... <3

Jag åkte till Stockholm för att hälsa på vännen Gun och gick på fotomässan. Gun bjöd mig på Cornelis minneskonsert, vilket var fantastiskt. Sedan hann jag träffa fler vänner och blev bjuden på restaurang av Gun och Gudrun. 

Mer firande blev det med kollegorna på jobbet:)

Och ett sista 50-årsfirande med mästerkockarna Lars och Ulf, ja med deras fruar också:)

DECEMBER 2016

I december åkte jag och Stålmormor till Skåne och hälsade på min dotter Sanna.

https://youtu.be/0jt-o0ttiZA

Klicka på länken och lyssna på Sannas dikt: "Utredd eller utdöd" vilken hon läste på manifestationen för LSS i Kristianstad. Stålmormor fick en tår i ögat och var glad över att hon var där:) Ja, jag med... 

Stålmormor och Sanna <3

Jag kom precis på att jag ljög tidigare, jag hade inte alls firat klart. I december blev jag kidnappad av vännerna Anette och Helena. Ögonbindeln blev jag av med då jag lyckades gissa vart vi var på väg. Det blev en mycket trevlig lördag-söndag i Lycksele med mat, show och trevligt sällskap:)

Julen kom också och till oss kom både Grinchen och tomten:)

Lucia kom lite sent till oss i år. Första Stålmormorbilden sedan jag gjorde boken och det är fortfarande kul. Det kommer att bli fler bilder. 

Avslutade året med maskerad med familjen och Stålmormor. God mat, utklädning(utan krav) och spel. Ja, vi såg Grevinnan och betjänten och tolvslaget också. 

Sanna - Cardcaptor Sakura:) 

Malin var Merida, från filmen Modig. Jag fick för första gången locka hennes hår som når till knävecken. Det blev lite kortare av alla lockar. 

Gott Nytt År till er alla. Ja, det blev många foton och ändå har jag gallrat hårt:) Kanske blir någon uppdatering då jag kommer på något viktigt jag glömt. Har du orkat titta på alla bilder och befinner dig här just nu vill jag säga TACK:) Det roliga med bloggen är alla trevliga kommentarer jag får. Under 2017 är jag säker på att det kommer att dyka upp nya motiv och äventyr. Hoppas vi ses igen:)

kram

CarinaPostat 2017-01-06 14:58 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Paco - "The end of the world"

Hemma efter några mycket trevliga dagar i Dublin. Ja, jag har varit där förr, men denna gång testade jag för första gången att åka helt själv. Första kvällen kände jag en liten stund, "hur kunde jag hitta på något så dumt". Det var när jag satt ensam och åt middag. Den känslan kom inte tillbaka. Jag gjorde inga planer, utan tog dagen som den kom och promenerade, pratade med människor och fotograferade. Det blev både gatufoto och gatuporträtt. Med gatuporträtt menar jag de foton jag tog och frågade om lov. Flera av dem pratade jag med en längre stund, vilket jag upplever var givande både för dem och för mig. Hittills har ingen sagt nej när jag har frågat. Ett skäl är nog att jag förmodligen frågar med ögonen och kroppsspråket innan, så jag känner mig ganska säker på att det är okej. 

En person som jag mötte var Paco. Han satt efter en gågata och var upptagen med sin mobil.

One person I met was Paco. Paco will be reading my blog, writing a little in english. Or "swenglish". 

Jag bestämde mig för att fråga om jag fick ta en bild, efter att jag tagit denna. I took this before I started to talk to Paco. 

"Do you want to take a photo of me?" Paco presenterade sig och berättade att "I am wild". Och ja, när jag lyfte kameran var han inte stilla utan sprang runt. Paco ran around, it was hard to take a picture. 

Vi hade en trevlig pratstund, innan jag vandrade vidare. We had a nice talk. Ångrade senare att jag inte visat bilden jag tog senast jag var i Dublin. Då pratade jag inte med Paco, utan tog enbart en gatubild. 

I did regret I didn't talk longer and didn't show him the picture of him I took last year. 

Min sista dag i Dublin gick jag till parken vid St Stephen's Green. För två år sedan mötte jag och mina döttrar en fantastisk man där som vi kallade "Duvornas herre". Honom såg jag inte, men på en bänk satt Paco. I met Paco in the park at St Stephen's Green.

Jag visade Paco bilderna jag tog två dagar tidigare, men även fotot från i november 2015. I did show Paco my pictures of him, the new ones and the picture from 2015. 

"You are a very talented photographer". Jag får beröm ibland, men har nog aldrig fått lika mycket och lika intensivt som av Paco. Vi pratade om foto och om livet, fick veta att Paco varit hemlös i 11 år. Jag hade många frågor, men han lyckades slingra sig ur flera av dem på sitt lite skämtsamma sätt. Han hade många frågor också, vilket resulterade i ett trevligt samtal. Paco told me he had been homeless for 11 years. I wanted to know more, but he didn't answer all of my questions. He had questions too and we had a nice conversation. He did show me a picture of himself, from when he was younger. Jag fick se en bild på honom från när han var yngre, som han senare har mailat mig. Har lekt lite med den och skickat tillbaka den, då hans bild var väldigt svag i färgerna. I played with the colors of the photo. 

"You have a good eye and good intuition" 

Jag lovade skicka bilderna till Paco, som gav mig sin mailadress. Men, efter att ha pratat lite mer bestämde vi oss för att ta en promenad och hitta lite wifi så jag kunde skicka bilderna direkt. I promised to send the pictures to Paco, but we decided to go and find wifi and send the pictures at once.

"Let's go to Starbucks"

Ett fungerade wifi och Paco fick bilderna till sin mobil, som han passade på att ladda. Paco got the pictures and saved them on his phone. 

På väg ut från Starbucks med Paco. On our way from Starbucks.

Både på kläderna och sina tidningar hade Paco olika texter, som jag försökte dokumentera. Paco had a lot of words on him and at his newspapers. 

Photo: Paco (got this in an email)

Jag och Paco sa "Hej då" och jag lovade skicka fler bilder, vilket jag har gjort. Jag har också fått lite mail med bilder och jag hoppas det dyker upp fler. Har fått bilder bl a från när han varit på ett Internetcafe och skrivit ut bilder. Here me and Paco said "goodbye". I promised to send more pictures, and I have. I got some more pictures from him too.

Paco hade två euro och skulle iväg och köpa en öl. Han frågade inte mig om pengar vid något av tillfällena, men jag gav honom 15 euro och sa att det skulle gå till mat också. Han flinade glatt och sa att han inte kunde lova det. Fick ett mail dagen efter av Paco, som inte drog någon rövarhistoria:) Han kommenterade även en av bilderna jag skickat och hälsade till min familj. 

I gave Paco 15 euro, said I wanted him to buy food, not only alcohol. He smiled and said that he couldn't promise anything. The day after I got an email. Liked him for being honest. He did write about one of my pictures and told me to say "hi" to my family.

Två bilder till som Paco skickat och som jag redigerat lite och skickat tillbaka:) Two more of Pacos pictures, I "played" with them and sent them back. 

Min rubrik: Paco - "The end of the world" - He said his friends called him that, but I don't know why. I will ask him again.... 

Paco - if you read this - It was very nice to meet you and I hope you like the pictures. I will bring some next time i'm in Dublin.... 

©Photographer Carina Hedlund Postat 2016-03-21 19:38 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Dublin - Tanterna:)

Ja, jag vet. Oftast är det söta gamla gubbar som hamnar på mina foton. Men, i Dublin ramlade jag på två väldigt söta tanter som jag var tvungen att ta med hem. Ja, inte fysiskt utan bara på bild:)

©Carina HedlundPostat 2015-11-17 22:49 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Äntligen vågade jag säga Hej!

Bestämde mig tidigare denna vecka att göra ett försök med gatufoto i min egen stad - Skellefteå! Jag har gatufotograferat utomlands, i Stockholm och i andra städer men hemma i Skellefteå händer det så gott som aldrig. Jag tycker det är kul att ta gatubilder, men nästan roligare med gatuporträtt. Då säger jag Hej och frågar om jag får ta en bild. Ibland blir det förstört och blir en "konstlad bild", men oftast blir jag nöjd. De gånger jag vågat har jag aldrig varit med om att någon sagt nej.

Denna tog jag i torsdags. Det roliga med denna är att jag i två års tid stött på kvinnan med hunden, oftast på morgonen på väg till jobbet. Oftast har jag inte haft kameran med mig, men när jag haft det har jag ändå inte vågat. Nu fastnade hon på bild för första gången....

I fredags såg jag henne igen....

Bestämde mig för att nu är det dags att sluta vara feg och gick fram och började prata....

Vi hade en trevlig pratstund och eftersom jag inte är så vig nu och går med kryckor fortfarande sedan jag bröt fotleden var Iris snäll och lyfte upp sin lilla söta hund, som från början var hennes barnbarns hund.

Varför ska man titta på fotografen, finns väl annat att spana efter....

Lovade Iris att hon ska få några bilder framöver och kanske får jag fotografera dem igen:)

Det blev ett trevligt möte denna dag:)

©Carina HedlundPostat 2015-03-08 16:23 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 Nästa 

Tidigare blogginlägg


Bloggar


Familjemedlem