Carinas fotoblogg

Kika gärna in i min blogg! Jag blir glad om du lämnar ett avtryck genom en kommentar:) /Carina:)

Enkel hemmastudio - tips på vad jag ska köpa?

Jag är ingen studiofotograf, men nu när jag testat är jag sugen på mer... Helt klart behöver jag träna! Jag har möjlighet att hyra fotoklubbens studio, men för att det ska bli enklare och tillgängligare så skulle jag vilja ha en liten och enkel studio hemma. Har kikat lite på Kaffebrus hemsida, men tar gärna emot tips av er:)

Lille Theo

Mamma Lina, pappa Jimmy tillsammans med deras barn Theo och Saga:)

Inlagt 2010-12-12 01:55 | Läst 8505 ggr. | Permalink
Cyberphoto har ett kit med två blixtar, paraplyer som softboxar, färgfilter och IR-sändare för ca 2.500:- Jag har ett sånt och verkar bra för de pengarna.
Som fond kan du titta på IKEAS rullgardiner, rätt bra även om de kunde varit längre.

Hmm, såg du kör Sony så dubbelkolla att IR-sändaren funkar med den fattningen, annars finns det adaptrar eller så gäller sladd.

/Kent
Svar från Carina Hedlund 2010-12-12 12:30
Ska kika på Cyberphoto också, brukar vara snabba att leverera när man väl bestämt sig. Ja, jag vet att Sony har fel fattning, brukar använda en adapter på fotoklubben. Tänker ta mig tid under julen och se vad som finns, men även att städa upp i "hobbyrummet" där jag tänkt rymma min studio:)

/Carina
Studioblixtset med antingen en eller två studioblixtar, softbox, paraply, belysningsstativ och radiosändare. Elinchrom har bra set i olika prisklasser. Och har mycket tillbehör som man kan komplettera med inom samma system.

Reflexskärmar för upplättning, t ex vita, tjocka pappskivor eller vita frigolitskivor. Byggklämmor från t ex Rusta/Jula är bra att ha till reflexskärmar, ifall man vill klämma fast dem mot något när man är själv och ingen kan hålla i skivorna.

Ett set med fondbakgrund, vit och svart, med fondstativ. Välj en bredd på fondväggen som får plats i rummet som ska användas.

Lägg de flesta slantarna på studioblixtar, satsa inte på de billigaste seten.

Ps. Vill du börja med en eller två studioblixtar? Är det individuella porträtt eller även där det ingår fler personer?
Svar från Carina Hedlund 2010-12-12 12:34
Tack Rei för dina tips. Har inte hunnit kolla så mycket ännu, blir kanske inte det billigaste men inte superdyrt heller. Har möjlighet att använda fotoklubbens studio, men vill ha en liten hemma så jag kan träna och ta foton lite mer spontant. Oftast kanske det blir på en person, men det kan förstås bli fler också. Ska kika lite under julen vad som finns, kanske skriver igen för att få mer tips!

/Carina
Jag har ett vitt lakan, två stativ med paraplyer. Två lampor och min blixt som jag sätter i stativen och skickar reflekterat mot paraplyerna. Blixten får infraröd info från kameran och då behövs ingen radisändare. Jag har en Nikon D90 och en SB-600 blixt. Total kostnad för stativen med paraplyer (och en reflexskärm 100:-) var ca 1200.- på fotomässan förra året. Räcker alldeles utmärkt för enkel porträttfoto. Kolla mina bilder på barnen...
Svar från Carina Hedlund 2010-12-12 12:43
Fina porträtt på barnen:) Värdefullt med alla tips, jag ska inte ha en "lyxstudio", men vi får se vad det blir... Enkelt att använda är väl ett mål i alla fall. Har möjlighet att använda fotoklubbens studio, men skulle vilja kunna fotografera i studio hemma också. Är inte så bra på ljussättning ännu, ser t ex i efterhand på fotot på Theo längst upp att han har alldeles för starkt ljus på kinden och att det blev utfrätt där...

Tack för dina tips!

/Carina
Fina bilder!
Jag kan varmt rekommendera elinchroms D-lite 2-kit. Finns att köpa på aifo.se.. Jag köpte mitt där, kostar lite mer än budgetvarianterna på kaffebrus tex men du får så mycket mer för pengarna och ett mkt bättre 2:a handsvärde. :o)

Lycka til med studiobygget!

http://hannalundin.com
Ok, men du ser hur studion du hyr via fotoklubben, vilka delar du behöver. Glömde nämna sandsäck till varje stativ med studioblixt. Det är bra och billig säkerhetsåtgärd, så att det står säkrare.

Sedan kan du kolla vilka delar du prioriterar och vill betala för. Även den mest grundläggande uppsättningen blir en del grejor, men jag tror du har koll på vad du behöver då du redan har provat på studiofotografering. Nu är det "bara" vad din budget rymmer. :-) Lycka till!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg


Bloggar


Familjemedlem