Carinas fotoblogg

Kika gärna in i min blogg! Jag blir glad om du lämnar ett avtryck genom en kommentar:) /Carina:)

Fotointresse bland tjejer - var är killarna?

Idag har jag varit på vernissage för utställningen "SkellSmile" - ungdomar upp till 17 år deltar i en tävling med temat "Vad gör dig glad i Skellefteå?". Det var allt från vackra vyer, kompisar, hockey, skoter till djur och blommor. Fem av ungdomarna som gått i högstadiegruppen på fotoklubben i höst deltog:) Jättekul att se, finns många fotointresserade ungdomar i Skellefteå. Eller rättare sagt, fotointresserade tjejer! En kille deltog i utställningen! Likadant är det i fotoklubbens ungdomsgrupper, de består av tjejer. Var är killarna?

Avslutar med några foton från julbordet i torsdags:)

'

Inlagt 2010-12-18 16:43 | Läst 5728 ggr. | Permalink
Killarna e upptagna med EU-moppe, de hajaru väl! ;)
B)
Svar från Carina Hedlund 2010-12-18 17:16
Njae, jag vet inte... Många tjejer kör EU-moppe också:)
Killarna sitter på nätet och läser specifikationer och nojar sig över att den egna utrustningen inte är bäst, störst, dyrast och vackrast. ;)
Svar från Carina Hedlund 2010-12-18 18:14
Haha, kanske det:) Vore trevligt om de dök upp på fotoklubben och fick se att det inte är kameran som tar bilden, utan fotografen... Och sällan fotografen med dyrast kamera! Tjejerna är inte lika fixerade vid tekniken, utan mer känslan och "fånga ögonblicket"... Försöker förmedla att man inte behöver kunna allt för att få bra bilder. Men, medan man fotograferar och har roligt, så lär man sig en massa:)
Vad menar du Carina, har jag alla prylarna förgäves?
:-)

Vill man kan man göra det till en "materialsport" men det funkar inte som i sport - det enda som händer när man har bra grejor är att man inte kan skylla på dessa längre - sålunda blir det väldigt tydligt att det är vad som finns bakom pannbenet som gör en bra bild, ja förutom själva tillfället också, det ska absolut inte underskattas!

Med detta sagt så tycker jag - 1) tillfället gör bilden 2) närvaro, kunskap, träning samt tillgång/åtkomst ökar chansen att fånga tillfället 3) materialet har mindre betydelse givet bra förutsättningar men all utrustning fixar inte alla tillfällen - alltså: vid vilka tillfällen vill du kunna vara SÄKER på att fånga en bild? Det avgör ditt val av utrustning/teknik.

/Patrik
Svar från Carina Hedlund 2010-12-18 20:05
Nej Patrik, du har inte alla prylar förgäves:) Jag har ju också en del, men det är inte det viktigaste! Själv har jag med tiden kommit på saker/objektiv mm som jag velat ha, utifrån erfarenhet... Hade jag haft allt från början, hade jag nog inte förstått vad jag skulle ha det till:)

När jag fotograferar busiga barn så är det förstås bra med en snabb kamera och rätt inställningar, men det viktigaste som gör att det blir bra är att våga ta kontakt och fånga intresset. I somras träffade jag på en liten kille som efter 5 minuter blev ledsen och arg(mest på de tjatande föräldrarna som sa att han skulle se på fotografen). Jag skickade iväg föräldrarna, frågade killen om han ville hjälpa mig att fotografera. Han satt i mitt knä, fick fotografera, vi gick även och fotograferade mamman och pappan och sedan gick det hur bra som helst att fotografera honom också:)

Utställningen på Pinax hänger kvar ett tag, gå gärna och se på bilderna Patrik! Flera företagare har skänkt priser, så jag o Örjan bestämde att vi skulle skänka ett "fotoklubbspris" också. Gratis medlemsskap 1 år, 1 st studiohyra med "handledning", dvs en liten snabbkurs...
hej jag tycker de är helt fantastiskt at ni överhuvedtaget har en ungdomsgrupp i eran fotoklubb,för här i nyköping har vi inte en ungdomsgrupp ens,fast fotoklubb har vi av 40 tal medlemmar,är de nog så godt som bara jag som utnyttar lokalerna studio o fotolabbet ps har du kvar din tamron af 2,5-90mm kan bara tala om at de är et av dom få objektiv som har fått en 5a av 5 möjliga i test protokollet ha de bra där uppe i norrland harald en fbk are färjestad
Svar från Carina Hedlund 2010-12-18 20:24
Intresset är stort bland ungdomar, vilket det varit i flera år. Det var premiär i höst för en högstadiegrupp, men vi har även haft två gymnasiegrupper. Det roligaste är när det blir blandade åldrar på våra "vanliga" möten. Vi var ute i höst och fotade lite "kvällsfoto", vi var ett tjugotal i åldrarna från 14 år till ca 70 år...

Jag har inget 2,5 tamron 90, men ett med bländare 4(som bara är några år gammalt). Har dock ett Minoltaobjektiv som jag använder från 1985, ett 70-210, bl 4, fungerar bra!

Försök få någon i klubben som är intresserad att försöka få igång något riktat mot ungdomar. Börjar de bara våga komma, så finns det många intresserade:)
jag tyckte du hade de då jag tittade i din kameraväska en tamron af 2,5-90mm
Svar från Carina Hedlund 2010-12-18 21:27
Du har helt rätt, det står att jag har det i kameraväskan... Stämmer inte riktigt, du ser ju hur det är med tjejer och teknik. För det stämmer inte det jag svarade tidigare heller, det jag har är ett Tamron 90, men bl 2,8.... Har inte kikat in i "min kameraväska" här på fotosidan på ett tag, den behöver nog uppdateras:)

Ha en bra jul och använd kameran minst 5 minuter om dagen... (minst..)
Väldigt intressant frågeställning och diskussion nedan, Carina, för mig som är ny i bildfångarvärlden. Jag har ju också till min förvåning märkt att det är mest män som huserar FS...men inte när de är unga tydligen? Oj, jag har så mycket tankar om detta så det ryms inte här...Så jag nöjer mig bara med att säga ; ¨Väldigt intressant ämne!¨ ...och nu blev jag hungrig av dina bilder:) God Jul från Kristina
Svar från Carina Hedlund 2010-12-19 10:18
Jag lyckades, syftet förutom att man skulle fundera på killarna var just att man skulle bli hungrig:)

Ja, här finns det mycket killar och säkert en hel del unga också - de kanske nöjer sig med att söka kunskap på nätet mm och väljer att inte söka sig till en fotoklubb, kurs mm... Idag finns det även föreningar som enbart är för tjejer/kvinnor - jag är med i en av dem - www.bellapictura.se

Åter till julstöket:)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg


Bloggar


Familjemedlem